Back to Federal guidance

Alternative fall protection procedures for residential construction.

Summary An OSHA regional administrator asked whether a height limit in an interim residential construction fall protection directive applied to all activities under the directive. OSHA said the 48-foot limit applied only to Group 1 alternative procedures and did not define residential construction under the cited regulation. OSHA archives the memo and warns that it may no longer represent policy.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-11-20
Date issued
November 20, 2002
Status
Archived by the agency
OSHA displays an archive notice saying this memorandum may no longer represent OSHA policy and is presented for historical research and review only.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA displays an archive notice saying this memorandum may no longer represent OSHA policy and is presented for historical research and review only. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

November 20, 2002

MEMORANDUM FOR:
MARTHE B. KENT

Regional Administrator

FROM:
Russell B. Swanson

Director, Directorate of Construction

SUBJECT:
STD 3-0.1A

We are in receipt of your October 28, 2002, memorandum in which you ask us to clarify aspects of our August 10, 2000, letter to Mrs. Regina McMichael regarding OSHA compliance directive STD 3-0.1A (interim fall protection guidelines for residential construction). Your questions relate to the scope of the directive and the scope of 29 CFR 1926.501(b)(13) (fall protection requirements for residential construction).

STD 3-0.1A

The directive describes the scope of STD 3-0.1A as follows: "Alternative fall protection procedures are available to employers who are: (1) engaged in residential construction, and (2) doing one of the listed activities." It then provides a definition of "residential construction" and lists four groups of activities. Alternative fall protection procedures are specified for each group. Employers engaged in a covered activity are permitted to use the alternative procedures without a showing that conventional fall protection is infeasible and without a written, site specific erection plan.

Your questions stem from a paragraph in the McMichael letter which states:

STD 3-0.1A limits the structure's height ‘to three and a half stories or 48 feet (including the basement, two finished levels, attic). The 48-feet measure is from the base of the building, at the lowest ground level (including any excavation), to the point of greatest height.' You ask if that excludes buildings that are less than 48 feet high but have more than 3½ stories. The answer is no -- as in Appendix E, as long as they are no more than 48 feet high (and otherwise meet the definition) they would be considered residential construction.

We have paraphrased your questions as follows:

Question (1): The height limitation of 48 feet/3½ stories appears in the section of STD 3-0.1A on "Group 1 Activities" (installation of floor joists, floor sheathing, and roof sheathing; erecting exterior walls, setting and bracing roof trusses and rafters). Does this height limitation also limit the availability of alternative procedures for Groups 2, 3, and 4?

Answer

No. The alternative procedures listed for the Group 1 activities are based on the alternative procedures set out in Part 1926 Subpart M Appendix E. This height limitation appears within the description of alternative procedures for Group 1, not in the scope section for the directive. Therefore, the height limitation applies only to the availability of the alternative procedures for Group 1 activities.[1]

Question (2): Section 1926.501(b)(13) contains requirements for fall protection for "residential construction." Does the McMichael letter apply the 48 feet/3½ stories height limitation to the term "residential construction" as used in §1926.501(b)(13)?

Answer

No. The discussion in the McMichael letter was limited to the Group 1 activities of STD 3-0.1A.

[1] Note, though, that there are other height limitations for Group 4 activities.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace