Back to Federal guidance

HAZWOPER safety plans for Phase I and II environmental assessments

Summary An environmental consultant asked whether Phase I and II site assessments require a HAZWOPER health and safety plan. OSHA said the answer depends on whether the work and exposure fall within the standard; if so, a site-specific plan is required, and a generic plan may be supplemented for each site. Employers still must assess hazards and protect workers when HAZWOPER does not apply.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-09-26-1
Date issued
September 26, 2002
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 26, 2002

Mr. Jerry Fields

Health and Safety Professional

Brown and Caldwell

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Fields:

Thank you for your April 29 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs requesting clarification of safety and health program requirements under 29 CFR 1910.120 for Phase I and Phase II environmental assessments. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or concern not delineated within your original correspondence.

You state in your letter the sites have not been classified as hazardous waste sites, although they may contain hazardous waste or hazardous substances. We clarified other questions in a July 2 telephone conversation with you. Your questions are summarized below, followed by our responses.

Question 1: Does the preliminary evaluation of active or non-active industrial/commercial sites for the determination of ground contamination require a written safety and health plan which would contain all elements of 29 CFR 1910.120(b)(4)(ii)?

Response: First, it must be determined if the work is covered by the Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) standard, 29 CFR 1910.120. HAZWOPER addresses sites recognized by a federal, state, local or other governmental body as uncontrolled hazardous waste sites.

Paragraphs (b)-(o) of the standard apply during mandatory or voluntary clean-up operations and initial investigations conducted to determine the presence or absence of hazardous substances unless an employer can demonstrate that the work does not involve employee exposure to safety and health hazards from hazardous substances at the site. Please refer to our June 27, 1997 letter to Mollie Netherland, available online at www.osha.gov, that more fully addresses the issue of employee exposure under HAZWOPER.

If the HAZWOPER standard applies, then the employer must develop and implement a written site-specific health and safety plan (HASP) that addresses the safety and health hazards of each phase of site operation and includes the requirements and procedures for employee protection. The minimum elements for this plan are contained 29 CFR 1910.120(b)(4)(ii).

Regardless of whether HAZWOPER applies, the employer is responsible for identifying hazards, training employees, and selecting and ensuring the use of appropriate personal protective equipment. The records search that you said would occur prior to any site visit should supply the employer with information so he/she can perform a hazard assessment, select personal protective equipment, and instruct employees on hazard recognition as required under 1910.132(d) for General Industry or 1926.21(b)(2) for Construction. The hazard assessment should be performed before the site survey and initial sampling, and it should be updated to reflect new information.

Question 2: During Phase I and Phase II property assessments, would a modified written site-specific safety and health plan be appropriate if it covered anticipated safety and health hazards?

Response: HAZWOPER is a performance-oriented standard. If worksite conditions are such that HAZWOPER applies to these operations, then a site-specific HASP that addresses site-specific hazards and their control and addresses elements in paragraph (b)(4) would meet the intent of the standard. If a plan element is not applicable (i.e., no confined spaces on the site), noting that information in the plan is sufficient.

Question 3: If Phase I property assessments were required for several similar site locations, would a regional written safety and health plan be appropriate if it covered anticipated safety and health hazards?

Response: If HAZWOPER applies to these operations, the employer may prepare a generic HASP and add the site-specific information for each new site. Please see the response to Question 1 above regarding the site-specific elements that must be addressed.

The Occupational Safety and Health Administration and the Environmental Protection Agency provide a number of on-line and written resources for developing both a site-specific HASP and a comprehensive Safety and Health Program. You may access this information by choosing "H" on the OSHA web page index and selecting "Hazardous Waste" from the list.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult the OSHA website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of Health Enforcement] at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace