Back to Federal guidance

Generic circuit breaker lockout devices

Summary An OSHA region asked whether generic circuit breaker switch lockouts meet lockout hardware rules. OSHA said they are protective hardware and must satisfy durability and secure-attachment requirements; devices that easily fall off would not comply. OSHA now labels this corrected memo archival, so its current policy status is uncertain.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-06-24
Date issued
June 24, 2002
Status
Archived by the agency
OSHA labels the June 24, 2002 memorandum an archive document that may no longer represent policy; the page also notes a June 2, 2005 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels the June 24, 2002 memorandum an archive document that may no longer represent policy; the page also notes a June 2, 2005 correction. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

June 24, 2002

MEMORANDUM TO:
KENNETH W. GERECKE,

Assistant Regional Administrator, Region III

FROM:
RICHARD E. FAIRFAX, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

SUBJECT:
Guidance on "Approval" Requirements for Generic Circuit Breaker Panel Switch Lockouts in the General Industry

This memo is a revision to and supersedes the June 28, 2000 memo requesting Guidance on "Approval" Requirements for Flexible Corrugated Plastic Covers and Generic Circuit Breaker Panel Switch Lockouts. The word "...servicing..." located in the second sentence of the abovementioned memo was replaced with the word, "...securing..." to accurately reflect the standard.

Generic Circuit Breaker Panel Switch Lockouts

The generic circuit breaker panel switch lockouts you described are considered to be protective materials and hardware as outlined in 29 CFR 1910.147(c)(5)(i), Protective materials and hardware. Such protective materials used for lockout/tagout consist of locks, tags, chains, wedges, key blocks, adapter pins, self-locking fasteners, or other hardware.

The employer must provide these protective materials and hardware for isolating, securing or blocking of machines or equipment from their energy sources. Equipment accessories for lockout/tagout must meet the specifications described in 1910.147(c)(5)(i) - 1910.147(c)(5)(iii). In particular, if as stated in your letter, the generic switch lockouts can [easily] fall off, then such protective materials and/or hardware do not fulfill the requirements of 1910.147(c)(5)(ii)(C)(1).

I hope you find this information useful. If you have any questions, please feel free to contact [Office of General Industry Enforcement] at (202) 693-1850.

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace