Back to Federal guidance

Ground-fault protection for 240-volt construction circuits

Summary A builders group asked whether the construction ground-fault rule applies to 240-volt circuits. OSHA said yes for outlet circuits: employers must use a suitable GFCI or assured equipment grounding program, and protecting only a 120-volt circuit is insufficient. It said a hardwired circuit without an outlet falls outside the cited provision.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-05-15
Date issued
May 15, 2002
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 15, 2002

Mr. Philip P. Mercuris

Master Builders of Iowa

[Recipient address omitted]

Re: §1926.404(b); assured equipment grounding conductor program; ground-fault circuit interrupter; 240-volt circuits;

Dear Mr. Mercuris:

This is in response to your May 23, 2001, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you ask questions regarding the use of 220-volt (V) equipment for construction work. We apologize for the long delay in providing a response. Your questions have been paraphrased below.

Question (1): Does the requirement in 29 CFR 1926.404(b)(1)(i) to have either a ground-fault circuit interrupter protection (GFCI) or an assured equipment grounding conductor program (AEGCP) apply only to 120 V circuits, or does it also apply to a 240 V circuit?

Answer: Yes. §1926.404(b)(1)(i) provides:

(b) Branch circuits -- (1) Ground-fault protection - (i) General. The employer shall use either ground fault circuit interrupters as specified in paragraph (b)(1)(ii) of this section or an assured equipment grounding conductor program as specified in paragraph (b)(1)(iii) of this section to protect employees on construction sites. These requirements are in addition to any other requirements for equipment grounding conductors.

Under this provision, employers must provide protection against ground-fault by using either a GFCI or AEGCP. The provision, by its terms, is not limited to 120 V circuits. Employers are required to protect employees under this provision with respect to 240 V circuits as well.

Question (2): What are the requirements when a temporary service panel has both a 120 V and a 240 V circuit? Would protecting the 120 V circuit with a GFCI comply with the standard, or does the 240 V circuit also have to be protected by a GFCI or an assured equipment grounding conductor program?

Answer: The 240 V circuit must be protected as well. Installing a GFCI designed for a 120 V circuit in a panel that also has a 240 V circuit will not provide ground-fault protection to the 240 V circuit.

While technically the option of using GFCI under (b)(1)(ii) is available only for 120 V circuits, that limitation was put in the standard only because GFCIs for 240 V were generally unavailable when the standard was promulgated. Employers may choose to use GFCIs designed for 240 V to protect 240 V circuits; the technical violation of (b)(1)(ii) would be considered de minimis. De minimis violations are those which have no direct or immediate relationship to safety or health. Citations are not issued for de minimis violations.

Question (3): Does the requirement in §1926.404(b)(1)(i) to provide ground-fault protection apply where 240 V equipment, such as a welder, is hard-wired directly into a panel box?

Answer

No, since the circuit you describe has no outlet.

If you need any further clarification on this subject, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, [Office of Construction Standards and Compliance Guidance], fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace