Back to Federal guidance

Shear connector enforcement policy in bridge steel erection

Summary A state highway official asked whether shop-installed shear connectors on bridge girders could be treated as de minimis if workers used fall protection. OSHA said its then-current directive allowed that treatment for connectors 20 feet above a lower level. OSHA now labels the letter archival; later OSHA edits removed related policy from another letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-04-08
Date issued
April 8, 2002
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent policy. Its de minimis discussion relies on Q&A 25, which OSHA struck from a related January 23, 2003 letter on January 12, 2010.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent policy. Its de minimis discussion relies on Q&A 25, which OSHA struck from a related January 23, 2003 letter on January 12, 2010. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

April 8, 2002

Mr. Buddy C. Caples

Assistant Construction Engineer

State of Nebraska

Department of Roads

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Caples:

This is in response to your letter of March 26, 2002 [and] subsequent telephone discussions with my staff regarding the Occupational Safety and Health Administration's new steel erection standard and compliance directive. You have asked questions about the requirement in the standard that shear connectors be field-installed and our compliance policy regarding that requirement.

Section 1926.754(c)(1)(i) provides:

"Tripping hazards. Shear connectors . . .shall not be attached to the top flanges of beams, joists or beam attachments . . .until after the metal decking, or other walking/working surface, has been installed."

In the recently issued OSHA Instruction, CP: 2-134 ("Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards for construction"), which became effective March 22, 2002, we included the following Question and Answer:

Question 25: I have beams with shop-installed shear connectors at 20 feet. If the employer requires the use of fall protection for all workers, including connectors and deckers, would the presence of the shop-installed shear connectors on these beams still be a violation under 1926.754(c)(1)?

Answer: No. If an employer requires that all workers, including those engaged in connecting and in decking (as well as deckers in a CDZ), be protected from falls by conventional fall protection, then the failure to meet the requirements of §1926.754(c)(1) would be considered de minimis, and no citation would be issued.

You first ask if the reference in the question to "shear connectors at 20 feet" means shear connectors spaced (horizontally) 20 feet apart. The answer is no; the scenario posed in Question 25 relates to a situation where the height of the shear connectors above ground (or a lower level) is 20 feet. Under this Q&A, as long as all workers are protected by conventional fall protection, the failure to meet the requirements of §1926.754(c)(1) by failing to install all shear connectors in the fabrication shop before placement of the girder on the bridge would be considered de minimis and no citation would be issued.

Your second question relates to the meaning of our statement that this would be considered "de minimis." Under OSHA's de minimis policy, de minimis violations are those which have no direct or immediate relationship to safety or health. Consequently, no citation is issued.

Finally, you raised a question about whether the scenario in Q&A 25 was related to the scenario in Q&A 24, which dealt with encapsulating shear connectors in a horizontal lifeline stanchion. The answer is no; the scenario in Q&A 24 is not related to the scenario in Q&A 25.

If you need additional information, please do not hesitate to contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, [Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance], fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace