Back to Federal guidance

Shared anchorage for window-cleaning lifeline and equipment tie-back

Summary A window-cleaning equipment maker asked if a single anchorage may hold both a lifeline and an equipment tie-back. OSHA said its general PPE rule requires safe design and construction; a relevant ANSI standard permits shared use when the anchorage can support the combined specified loads.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-03-08
Date issued
March 8, 2002
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 8, 2002

Mr. Gus Strats

President

Summit Anchor Company

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Strats:

Thank you for your April 30, 2001 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions-not delineated within your original correspondence. You had a question regarding an equipment tie back and lifeline tied off to the same anchoring point.

Please accept our apology for the delay in responding to your letter. However, as you were advised by telephone, the response to your letter required extensive research, and several levels of departmental review, including legal analysis.

Question 1: In General Industry, does OSHA allow window cleaners to simultaneously tie off the equipment tie back and lifeline to the same anchorage point?

Reply: Although OSHA does not have a specific General Industry standard that addresses anchorages for equipment tie-backs and lifelines, there is a general requirement for personal protective equipment at 29 CFR 1910.132. Section 1910.132(c) states that “personal protective equipment shall be of safe design and construction for the work to be performed.” Because the standard does not contain equipment specifications, OSHA would evaluate an employer's compliance with the requirement by consulting other sources of relevant information on safe design and construction. In the context of window cleaning, one such source would be the recently published ANSI I-14.1-2001, which, at section 9.1.3, permits the simultaneous use of an anchorage as an equipment tie-back and lifeline anchorage if it is “capable of supporting the anchorage load factor multiplied by the combo of the fall arrest load and the tie-back load.”

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace