Back to Federal guidance

Scaffold access gates and OSHA compliance directives in shipyard work

Summary A lawyer asked whether OSHA requires access gates at a scaffold inside a dry-docked drilling rig being converted to a hotel. OSHA said shipyard rules applied and did not specifically address those gates. It explained that its construction scaffold directive guides enforcement but citations rest on regulations.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-12-03
Date issued
December 3, 2001
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 3, 2001

Tod A. Phillips, Esq.

Spain & Hastings

Attorneys at Law

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Phillips:

Thank you for your July 11, 2001 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or situation not delineated within your original correspondence. You had specific questions with respect to the application of OSHA safety and health standards to scaffold access. Please excuse our delay in responding to your letter.

In your letter, you requested clarification of applicable OSHA scaffolding standards for a scaffold located inside a large pontoon on a drilling rig which was dry-docked and being converted into a floating hotel. Also, you asked about the applicability of OSHA “regulations” versus “compliance directives.” OSHA's response to your specific questions are as follows:

Question: Are access gates preferred, under OSHA, in scaffold configurations incorporating a ladder-access to the work platform in place of the solid handrail and midrail protection?

Response: The project described in your letter is covered under OSHA's shipyard employment standards, 29 CFR Part 1915. Part 1915 Subpart E - Scaffolds, Ladders and Other Working Surfaces, addresses scaffolds for shipyard employment; you can find the specific requirements for access to scaffolds at 1915.71(k). There are no specific requirements under these rules that address access gates in scaffold configurations incorporating a ladder-access to the work platform in place of the solid handrail and midrail protection.

Note: Please contact the Division of Maritime Compliance Assistance at (202) 693-2399 should you have any questions regarding this portion of our response.

Question: What effect, if any, does OSHA CPL 2-1.23, Inspection Procedures for Enforcing Subpart L, Scaffolds Used in Construction - 29 CFR 1926.450-.454, have regarding the use, or non-use, of access gates in place of handrail and midrail protection? In other words, does OSHA distinguish between the application of “regulations” and the “compliance directives” as they apply to these items?

Response: The objective of OSHA's directive system is to ensure effective communication of the policies, procedures, and instructions concerning the Agency's operation. A directive typically focuses on one single subject or rule and may include compliance guidelines. However, for enforcement purposes, if a violation occurs then it is the actual regulation, not the directive, which is cited.

Following the publication of 29 CFR Part 1926, Subpart L, OSHA issued directive CPL 2-1.23 to aid compliance officers and other affected parties in interpreting the new scaffold rule. When explaining the access requirement, the directive states that “there is no consensus with regard to climbing over or through the guardrails, therefore, OSHA has not adopted a rule prohibiting the practice.” We apologize if this statement has caused any confusion, but generally speaking, this practice may not create a hazard. Only in special circumstances, as mentioned in paragraph K.5 of the directive, may conditions exist that create the need for a “gate, removable rails or chains.”

Note: Please contact the Directorate of Construction at (202) 693-2345 should you have any questions regarding this portion of our response.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope that you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace