Back to Federal guidance

OSHA authority over customer safety in retail stores

Summary A customer asked OSHA about safety at a retail store. OSHA explained that its authority under the Occupational Safety and Health Act reaches employment in workplaces, not customer safety as such, and suggested contacting state or local government for customer concerns.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-10-17
Date issued
October 17, 2001
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 17, 2001

[Name and Address Withheld]

[Name Withheld]

Thank you for your October 1, 2001 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). Please be aware that this response may not be applicable to any scenario not delineated within your original correspondence. You had specific questions regarding customer safety at the Home Depot.

As you may know, Congress created OSHA under the Occupational Safety and Health Act of 1970 (the Act) to assure, "...safe and healthful working conditions for working men and women in America." However, there are limitations to our authority. One of these limitations involves the applicability of the Act. Section 4 of the Act limits OSHA's jurisdiction to, "employment performed in a workplace...." This means that OSHA can regulate employers and employees but has no authority over the merchant/customer relationship. If, as a customer, you feel your safety has been compromised, please contact your state, county or city government for additional guidance.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace