Back to Federal guidance

Crane manufacturer limits when hoisting construction workers

Summary A contractor asked whether meeting personnel-hoisting requirements allowed use of a crane whose manufacturer said it was not made to lift workers. OSHA said no: both the manufacturer’s specifications and personnel-hoisting provisions applied. OSHA now labels this letter archival, so its current policy status is uncertain.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-09-21
Date issued
September 21, 2001
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

September 21, 2001

Mr. Robert Weaver

Safety Coordinator

M&W Contractors, Inc.

[Recipient address omitted]

Re: §1926.550(a) and (g); cranes to hoist personnel

Dear Mr. Weaver:

This is in response to your November 29, 1999, letter in which you ask a question relating to the requirements of using cranes to hoist personnel. We apologize for the long delay in providing this response.

Question: In your letter you refer to 29 CFR 1926.550(a) and (g). Section 1926.550(a)(1) requires employers to comply with the crane manufacturer's specifications and limitations. Section 1926.550(g) sets out specific requirements for hoisting workers in a personnel platform. You want to know if you follow the personnel hoisting requirements in §1926.550(g), but the crane manufacture states that the crane has not been manufactured to lift personnel, would you be in violation of §1926.550(a)(1)?

Answer: Yes, you would be in violation of §1926.550(a)(1). Section 1926.550(a) sets baseline requirements for all cranes and derricks. The personnel hoisting requirements in §1926.550(g) supplement these for employers using cranes to hoist personnel. Since the §1926.550(g) requirements do not preempt the general requirements in §1926.550(a)(1), you must comply with both §1926.550(a)(1) and (g).

If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to: Directorate of Construction - OSHA [Office of Construction Standards and Guidance], Room N3468, 200 Constitution Avenue N.W., Washington D.C. 20210.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace