Back to Federal guidance

Scaffold clearance from insulated power lines below 300 volts

Summary A laboratory employee asked whether an OSHA magazine’s two-foot power-line clearance for a scaffold was correct. OSHA said the scaffold standard requires three feet from insulated lines under 300 volts, and ten feet from uninsulated lines. It said the magazine statement was in error.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-07-18
Date issued
July 18, 2001
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 18, 2001

Mr. A. W. Schlendorf

Brookhaven National Laboratory

[Recipient address omitted]

Re: 1926.451(f)(6); 1926.955 Table V-2; scaffolds; power lines; minimum approach distances

Dear Mr. Schlendorf:

This is in response to your March 5, 2001, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA).

Question: Is the following statement accurate (from an article titled "Protecting Construction Workers from Power Lines" in the Fall/Winter 2000 edition of the Job Safety & Health Quarterly magazine):

The following minimum clearances must be maintained between scaffolds and exposed energized power lines:

2 feet for insulated power lines of less than 300 volts . . .

You note that the Table in OSHA's scaffold standard states that a three-foot minimum distance is required for this situation, and ask if the 2-foot distance mentioned in the magazine is incorrect.

Answer: Section 1926.451(f)(6) of the scaffold standard states that scaffolds shall not be erected, used, dismantled, altered, or moved such that they or any conductive material handled on them might come closer to exposed and energized power lines than the applicable minimum approach distance table in the scaffold standard. Under the table, for insulated lines of less than 300 volts, the minimum clearance distance is 3 feet; for uninsulated lines, it is 10 feet.

Thus, as you correctly noted, construction workers working from scaffolds close to but not on overhead power lines must meet the clearances found in the table referenced in 29 CFR 1926.451(f)(6). It requires that a scaffold used in proximity to an insulated power line of less than 300 volts be no closer than 3 feet. We believe the article you reference is in error. Thank you for bringing this to our attention.

Please let us know if you need any further clarification on this subject and feel free to contact us again by writing to: Directorate of Construction- [Office of Construction Standards and Enforcement, Room N-3468], 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210.

Sincerely,

Russell B. Swanson

Director, Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace