Encapsulated bridge shear connectors used as fall anchors
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."
July 5, 2001
MEMORANDUM FOR:
Steven F. Witt
Director, Directorate of Technical Support
FROM:
RUSSELL B. SWANSON
Director, Directorate of Construction
ATTENTION:
Jennifer C. Silk
Director, Office of Technical Programs and Coordination Actvities
SUBJECT:
Request for Variance by Corman Construction, Inc.
This is in response to your memorandum dated March 16, 2001, requesting assistance in evaluating an application for permanent variance, from Corman Construction, Inc., to the provisions in §1926.754(c)(1)(i) of the new Safety Standards for Steel Erection published in the Federal Register on January 18, 2001.
Section 1926.754(c)(1)(i) states,
"Tripping hazards. Shear connectors (such as headed steel studs, steel bars or steel lugs), reinforcing bars, deformed anchors or threaded studs shall not be attached to the top flanges of beams, joists or beam attachments so that they project vertically from or horizontally across the top flange of the member until after the metal decking, or other walking/working surface, has been installed."
DOC's Office of Engineering Services and Office of Construction Standards and Compliance Assistance analyzed the situation described by the applicant, Corman Construction, Inc. The question involves installation of bridge beams. Prior to installation, the contractor proposes to weld a limited number of shear connectors (the minimum needed for fall protection) on flanges. Then, each shear connector is encapsulated by a split collar, a tee joint and line post/anchor post, or a round pipe; either of which is designed to serve as supports for horizontal lifelines in a fall protection system. In this scenario, the spacing and height requirements for the supports would essentially eliminate the tripping hazards.
Since the shear studs will be encapsulated by a fall protection anchor device, prior to the beam being erected, the provision in §1926.754 (c)(1)(i) regarding shear connectors does not apply. In sum, the provision does not apply when, (1) all of the shear connector studs are encapsulated by the line post or anchor post prior to erecting the member, and (2) all serve as an integral part of the fall protection system's fixed anchor point.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace