Back to Federal guidance

Crane-hoisted access to communication structures

Summary An FAA manager asked whether a communication-tower inspection directive applied to buildings and when crane-hoisted personnel platforms could provide access. OSHA said the directive covered open-lattice antenna towers, not the described buildings, and discussed then-applicable steel-erection access rules. OSHA now labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-04-25
Date issued
April 25, 2001
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

April 25, 2001

Sheldon J. Gross

Manager, FAA Eastern Region

[Recipient address omitted]

Re: §1926.550(g)(2); §1926.753(a)(4); towers, personnel hoists; hoisting.

Dear Mr. Gross:

This is in response to your November 15, 2000, letter in which you asked the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) several questions pertaining to the application of our compliance directive, OSHA Instruction CPL 2-1.29, Interim Inspection Procedures During Communication Tower Construction Activities.

Question 1: Does CPL 2-1.29, Interim Inspection Procedures During Communication Tower Construction Activities, apply to buildings designed to house communications workers, operations and equipment?

Answer: No. The term "communications towers" in the directive refers only to open-lattice steel towers designed to support communications antennae. In the "Background" section of the directive, we stated:

Accessing towers by the use of fixed ladders with attached climbing devices has been the preferred method as it provides conventional fall protection during ascent and descent of the structure. Some representatives of the tower construction industry assert that continual climbing of high towers is physically demanding and can lead to stress and medical ailments...[emphasis added]

The "tower construction industry" refers to the industry that is in the business of erecting open lattice communication towers. It is on such structures that "fixed ladders with attached climbing devices" have traditionally been the preferred method of ascending and descending the structure.

The 26-story structure you describe is being constructed of a steel skeleton that will be enclosed by precast concrete panels. The completed building will house a stairway, elevator, cable rooms, offices, break rooms, locker rooms, and a number of equipment rooms housing HVAC, RADAR, and communication equipment.

The tower construction industry does not erect this type of building structure. Furthermore, fixed ladders and climbing devices have never been the preferred method of ascending and descending such structures — they are instead ascended and descended by internal stairways and elevators.

Question 2: Can an employer use a crane-hoisted personnel platform to provide employees access to the work area?

Answer: This and your remaining questions hinge upon the question answered above. Since CPL 2-1.29 does not apply, employers must follow the requirements in the steel erection standard, 29 CFR 1926.750. We expect to issue a compliance directive allowing an employer to comply with either the current steel erection standard or the new steel erection standard as printed in the January 18, 2001 Federal Register. The current standard prohibits the use of crane-suspended personnel platforms to access work areas except where the use of conventional means (such as stairs, elevators, scaffolds, aerial lifts, etc.) to access the work area would be more hazardous.

We anticipate that, under the new directive, an employer may choose to comply with the new steel erection standard as long as all the requirements of the standard are met. Section 1926.753(a)(4) of the new steel erection standard allows for the use of personnel platforms during steel erection activities where all other criteria of §1926.550(g), Cranes and Derricks, are met (except §1926.550(g)(2), which is the paragraph that prohibits the use of crane-suspended personnel platforms).

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace