Back to Federal guidance

Fixed ladders on paving vehicles under construction ladder rules

Summary A lawyer asked whether fixed ladders on a paving shuttle vehicle must meet the construction stairway and ladder subpart. OSHA said no: its fixed-ladder definition covered ladders integral to a building or structure, and the rulemaking did not address ladders on vehicles.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-02-05
Date issued
February 5, 2001
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 5, 2001

Larry R. Jackson

Price, Potter, Jackson & Mellowitz, P. C.

Attorneys at Law

[Recipient address omitted]

RE: 29 CFR 1926.1050 and 1926.1953

Dear Mr. Jackson,

This responds to your October 17, 2000, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requesting interpretations of 29 CFR 1926.1050 and 1926.1053. You specifically ask if fixed ladders on equipment such as the Roadtec SB-2500 Shuttle Buggy are required to comply with these standards.

Question: Are fixed ladders on equipment such as the Roadtec SB-2500 Shuttle Buggy required to comply with 29 CFR §§1926.1050 and 1926.1053?

Answer: No. On November 14, 1990, OSHA published its final rule covering the use of stairways and ladders used in the construction industry. The scope section of Subpart X - Stairways and Ladders, 29 CFR 1926.1050(a) states that the standard "applies to all stairways and ladders used in construction, alteration, repair (including painting and decorating)...." However, the standard's definition of a fixed ladder (1926.1050(b)) is "a ladder that cannot be readily moved or carried because it is an integral part of a building or structure" [emphasis added]. We note that OSHA did not address fixed ladders on vehicles in the Subpart X rulemaking. Therefore, the provisions in §1926.1053 regarding fixed ladders do not apply to fixed ladders on vehicles.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace