Back to Federal guidance

Scaffold-to-wall distance for synthetic stucco work

Summary A construction consultant asked whether synthetic stucco installation counts as plastering and lathing for the scaffold-to-wall distance rule. OSHA said yes: despite different materials, the application process and workspace needs are similar, so the 18-inch maximum allowance applies.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2001-01-22
Date issued
January 22, 2001
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 22, 2001

Douglas L. Easter

H B Training and Consulting

[Recipient address omitted]

Re: 1926.451(b)(3)(ii), Drivit, synthetic stucco

Dear Mr. Easter:

This is in response to your September 11, 2000, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requesting an interpretation of an OSHA construction scaffold provision, 29 CFR 1926.451(b)(3)(ii), regarding synthetic stucco applications. We have paraphrased your question below.

Question: In OSHA's construction scaffold standard (29 CFR 1926 Subpart L), §1926.451(b)(3)(ii) provides: "the maximum distance from the face for plastering and lathing operations shall be 18 inches (46 cm)." Does this provision apply to "Drivit" (a synthetic stucco system) applications?

Answer: Yes. Traditional plastering and lathing involves the following steps: wood lath is attached to the wall, a metal mesh is placed over the lath, and then coats of plaster are applied. In synthetic stucco systems, such as Drivit, styrofoam sheets and fiberglass mesh take the place of the wooden lath and metal mesh. Also, the composition of the plaster-type material is different. While the materials are different, the application process is similar, and the space needed between the scaffold and the wall is the same. Therefore, we consider the Drivit system to fall within the category of "plaster and lathing operations" for purposes of this provision.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace