Back to Federal guidance

Whether a lock is a lockout device

Summary A product safety engineer asked whether a lock counts as a lockout device. OSHA answered yes, citing the rule’s definition of a device that uses a keyed or combination lock to hold an energy isolating device in a safe position. OSHA now labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-09-11
Date issued
September 11, 2000
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

September 11, 2000

Mr. Carl K. Wong

Senior Product Safety Engineer

Compliance Engineering

Applied Materials, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Wong:

Thank you for your August 28, 2000, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) [Directorate of Enforcement Programs]. You had a question concerning 29 CFR 1910.147, The Control of Hazardous Energy (Lockout/Tagout). Your paraphrased question and our reply are provided below.

Question: Is a lock considered a lockout device?

Reply: Yes, a lock is a lockout device. The standard, at §1910.147(b), Definitions, defines a lockout device as one that, "...utilizes a positive means such as a lock, either key or combination type, to hold an energy isolating device in a safe position..."

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that the enforcement guidance contained in this response represents the views of OSHA at the time the letter was written based on the facts of an individual case, question, or scenario and is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. It could also be affected by subsequent rulemaking; past interpretations may no longer be applicable. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of General Industry Enforcement at 202-693-1850].

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace