Back to Federal guidance

Fall protection for shallow stepped platforms during construction

Summary A contractor asked whether a series of fourteen-inch-high indoor steps formed holes or unprotected edges under construction fall rules. OSHA said the platforms were not holes and the fourteen-inch drops were below the cited six-foot unprotected-edge threshold, so that requirement did not apply to the described layout.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-08-14
Date issued
August 14, 2000
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 14, 2000

Mr. Reed Taylor, Safety Director

Taylor Bros. Construction Co. Inc.

[Recipient address omitted]

Re: Subpart M, 1926.500, 1926.501(b)(1), 1926.501(b)(4), 1926.32(f)

Dear Mr. Taylor:

This is in response to your December 1, 1999 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you ask for a clarification of OSHA's fall protection requirements. We apologize for the delay in providing this response.

You specifically ask what constitutes a "hole" verses an "unprotected side or edge" when there is a change in elevation. Your blueprint depicts a high school band rehearsal room consisting of a series of platform/steps with varying radii (14 feet, 22 feet, 30 feet). These theater-type platform/steps extend about 50 feet from one side of the room to the other, are about 8 feet wide and have uniform riser heights of 14 inches. Each platform/step extends the full width of the room to the wall on each side.

Subpart M definitions

OSHA's construction fall protection rule, 29 CFR Subpart M §1926.500, defines these terms as follows:

"Hole means a gap or void 2 inches (5.1 cm) or more in its least dimension, in a floor, roof, or other walking/working surface."

"Unprotected sides and edges means any side or edge (except at entrances to points of access) of a walking/working surface, e.g. floor, roof, ramp, or runway where there is no wall or guardrail system, at least 39 inches (1.0 m) high."

Holes verses unprotected sides or edges

In general, a fall hazard at the perimeter of a walking/working surface creates a "side or edge." In general, a fall hazard through a walking/working surface creates a "hole." The only fall hazard associated with the rehearsal room's platform/steps is along the perimeter of each platform/step where there is a change in elevation. Thus, the situation you describe involves an edge, not a hole. Because the distance between levels is only 14 inches, the requirements of §1926.501(b)(1) do not apply.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace