Back to Federal guidance

Scissor lifts with extendable platforms under scaffold rules

Summary A construction safety officer asked which rules cover scissor lifts with platforms extending beyond the wheelbase. OSHA said those lifts are not in the aerial-lift types incorporated by its rule and are instead treated under scaffold standards. Properly maintained guardrails can provide required fall protection on the lift.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-08-01-0
Date issued
August 1, 2000
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 1, 2000

W. Shaun Rainey

Safety Officer

Kokosing Construction Company Inc.

[Recipient address omitted]

RE: Subpart "L" - Scissor Lifts

Dear Mr. Rainey:

This is in response to you September 1, 1999, letter in which you ask several questions relating to how the requirements in 29 CFR 1926 Subpart L (Scaffolds Used in Construction) apply to scissor lifts with platforms that can extend beyond the equipment's wheelbase, specifically with respect to fall protection. We apologize for the lateness of this response.

Question 1: What standards cover scissor lifts that have extendable platforms?

Answer: There has been some confusion as to which OSHA standards apply to the use of scissor lifts. The aerial lift requirements (§1926.453) incorporate by reference the definition of aerial lifts used in the American National Standards Institute (ANSI) A92.2-1969 standard. Therefore, the requirements in §1926.453 apply to equipment identified in that 1969 ANSI consensus standard as aerial lifts. The ANSI standard definition includes the following vehicle-mounted elevating and rotating work platforms: "extensible boom platforms," "aerial ladders," "articulating boom platforms," "vertical towers," and "a combination of any of the above."

Scissor lifts, including those with platforms that extend beyond the equipment's wheelbase, do not fall within any of these categories. Therefore, scissor lifts are not addressed by the aerial lift provisions of Subpart L. While there are no OSHA provisions that specifically address scissor lifts, they do meet the definition of a scaffold (§1926.451 - general requirements for scaffolds). Employers must therefore comply with the other applicable provisions of Subpart L when using scissor lifts. For example, since scissor lifts are mobile, the specific requirements for mobile scaffolds in the scaffold standard (§1926.452(w) - mobile scaffolds) must be met.

NOTE: On January 7, 1997, OSHA issued a Directive [CPL 02-01-023 (formerly CPL 2-1.23)] titled "Inspection procedures for Enforcing Subpart L, Scaffolds Used in Construction - 29 CFR 1926.450-454." In that directive, OSHA erroneously stated that "scissor lifts are addressed by §1926.453." This letter revokes and supersedes that statement; we are in the process of marking the 1997 directive that is on the Internet accordingly.

Question 2: Are employees required to be tied-off when working on a guardrail-equipped scissor lift platform that extends beyond the wheelbase of the lift?

Answer: No, neither §1926.451 or §1926.452(w) require employees to be tied-off when working from scissor lifts that have properly maintained guardrails.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace