Back to Federal guidance

Load-indicating device exception for a PACECO container crane

Summary A lawyer asked whether a particular PACECO crane had to carry a load-indicating device under the marine-terminal rule. OSHA said the described crane qualified as a trolley-equipped bridge crane and was exempt from that requirement. The attached photographs are absent from the posted letter, and OSHA labels the answer archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-07-20
Date issued
July 20, 2000
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

July 20, 2000

Mr. Ian P. Carvajal

Saldana & Carvajal, P.S.C.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Carvajal:

Thank you for your May 31, 2000 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Puerto Rico Area Office. Your letter has been referred to the Directorate of Compliance Programs for an answer to your specific question regarding the applicability of 29 CFR Part 1917.46(a)(1)(viii)(A) to the crane described in your letter and the attached photographs [not reproduced on OSHA’s page]. The standard states:

"The load indicating device requirements of this subparagraph do not apply to a crane: (A) Of trolley equipped bridge type or overhead type while handling intermodal containers known to be identified as empty, or loaded, and in either case in compliance with the provisions of 29 CFR Part 1917.71..."

Please be advised that OSHA does consider the PACECO Crane in question to be a trolley equipped bridge crane and is therefore, exempted from the Load Indicating Device requirement.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that the enforcement guidance contained in this response represents the views of OSHA at the time the letter was written based on the facts of an individual case, question, or scenario and is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. It could also be affected by subsequent rulemaking; past interpretations may no longer be applicable. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of Maritime Enforcement at (202) 693-2399].

Sincerely,

Richard Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace