Back to Federal guidance

Longshoring rules for cargo handling aboard docked vessels

Summary A lawyer asked whether marine-terminal or longshoring rules governed cargo movement aboard vessels or barges docked at a terminal. OSHA said Part 1918 governs cargo handling aboard the vessel, but ship-to-shore transfers using shore-based gear fall under Part 1917. OSHA labels the letter archival, so its current policy status is uncertain.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-04-11
Date issued
April 11, 2000
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

April 11, 2000

Ms. Robin J. Schoeps

Bergeson & Campbell, P.C.

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Schoeps:

Thank you for your March 29, 2000 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Division of Maritime Compliance Assistance. Your letter has been referred to the Directorate of Compliance Programs for an answer to your specific question regarding which OSHA maritime regulations apply to employee cargo movement activities aboard vessels or barges that are docked at a marine terminal.

You are correct in your assumption that the longshoring regulations found in 29 CFR Part 1918 are the appropriate regulations for employee cargo handling activities occurring on vessels or barges docked at marine terminals. For further clarification, please refer to the enclosed Federal Register of July 25, 1997 [not reproduced on OSHA’s page] which updates the Longshoring and Marine Terminal Regulations. Specifically, the preamble discussion of 29 CFR Part 1918.1 Scope and application found on page 40147 states "The Longshoring rules apply from the foot of the gangway up to the vessel and address all activities related to cargo handling aboard the vessel. This means that ship-to-shore/shore-to-ship cargo transfer operations using shore- based material handling devices and all lifting device-specific aspects of such transfers will be covered by the Marine Terminals Standard (29 CFR part 1917). When cargo handling is accomplished using ship's cargo gear, the Longshoring Standard (29 CFR part 1918) applies."

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of Maritime Enforcement] at (202) 693-2399].

Sincerely,

Richard Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace