Back to Federal guidance

Commercial diver qualifications and training credentials

Summary A senator asked on behalf of a constituent which diving schools, consensus-standard training, or licenses could demonstrate dive-team qualifications. OSHA described training documentation and credentials it would accept at the appropriate diving level under the then-current rule. OSHA labels the letter archival, so employers should treat the answer as historical.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-03-29
Date issued
March 29, 2000
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

March 29, 2000

The Honorable Joseph I. Lieberman

Office of U.S. Senator Joseph I. Lieberman

[Recipient address omitted]

Dear Senator Lieberman,

This is a follow up response to your December 8, 1999 letter on behalf of Mr. Raymond Palumbo regarding commercial diving. In his letter, Mr. Palumbo seeks clarification from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding the acceptability of commercial diving schools, training to national consensus standards, and commercial diving licenses in meeting the requirements of 29 CFR Part 1910.410 Qualifications of dive team. Please excuse our delay in responding to this request.

OSHA considers an employer to be in compliance with 29 CFR Part 1910.410 requirements if documentation shows that the diver completed training to the appropriate level (e.g., surface-supplied air diver certificate, surface-supplied mixed gas diver certificate) at a commercial diving school within a particular state, military school, federal school (e.g., Army Corps of Engineers), or an Association of Commercial Diving Educators (ACDE) accredited school. An employer is also in compliance when documented evidence attests to the training level of employed divers under the national consensus standard published by the American National Standards Institute (ANSI) and the Association of Commercial Diving Educators (ACDE); ANSI/ACDE-01-1998 American National Standard for Divers - Commercial Diver Training - Minimum Standard. There are no commercial diver licensing programs in the United States, however, there is a commercial diver certification card which is issued through the Association of Diving Contractors International (ADC). OSHA considers an employer to be in compliance with 29 CFR Part 1910.410 diver training requirements for any employed diver with a valid "ADC Commercial Diver Certification Card" for the appropriate training level.

Thank you for your interest in occupational safety and health issues. Should you have any questions or require further assistance regarding this matter, please contact Mr. Stephen Butler from our Division of Maritime Compliance Assistance at (202) 693-2153.

Sincerely,

Charles N. Jeffress

Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace