Back to Federal guidance

Process safety coverage of an LPG bottle-filling facility

Summary A consultant asked whether an LPG bottle filling plant with more than 10,000 pounds in bulk storage was covered by process safety management rules. OSHA said interconnected storage and filling operations formed a covered process, even with underground piping. Because the bottles went to retail distributors rather than directly to end users, the retail exemption did not apply to the described operation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-03-14
Date issued
March 14, 2000
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 14, 2000

J. Lewis Slaughter, P.E.

Senior Chemical Engineer

Trigon Engineering Consultants, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Slaughter:

Thank you for your January 6, 2000 facsimile letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). You have a question regarding OSHA's Process Safety Management of Highly Hazardous Chemicals; Explosives and Blasting Agents Standard (PSM), 29 CFR 1910.119. You have a specific question regarding the application of the standard to a liquefied petroleum gas (LPG) bottle filling process.

Question: Does the PSM standard apply to the LPG bottle filling process which is listed below?

Product and Process

  1. The process will be an assembly line process to fill consumer size LPG bottles for wide area distribution;

  2. The facility will be in accordance with National Fire Protection Association's Standard for the Storage and Handling of Liquefied Petroleum Gases, NFPA 58 and OSHA 29 CFR 1910.110, Storage and Handling of Liquefied Petroleum Gases;

  3. The product is LPG-filled returnable bottles typically used in gas fueled barbecue grills. The bottles each have a volume of about five (5) gallons and the quantity of LPG will be limited to less than 20 pounds;

  4. LPG bulk inventory stored on-site will exceed 10,000 pounds in an isolated tank farm;

  5. A production building will be dedicated to inspection and reconditioning of returned bottles and automatic filling of new and reconditioned bottles followed by quality assurance inspection;

  6. Finished product bottles will be stored in a separate open sided building remote from both LPG bulk storage and the production building;

  7. LPG will be pumped underground to the production building; and

  8. Bottle reconditioning and filling activities will be isolated from each other by the requisite separations in accordance with the codes cited above.

Response: The LPG bottle filling process you described above is covered by PSM. The reasons for PSM coverage of the listed process include the following:

  1. LPG is a PSM covered material - flammable gas;

  2. Greater than a threshold quantity of flammable gas (10,000 pounds) exists in the process. The covered process includes at least the LPG bulk storage tank(s) and the interconnected bottle filling operation.

NOTE: Equipment that is interconnected utilizing underground piping does not negate the interconnected relationship. The finished product storage area could be a covered process by itself if it contains an aggregate quantity of LPG greater than 10,000 pounds. Furthermore, if the operation contains interconnected and/or separate vessels (e.g., bottle reconditioning or finished product storage area) which are located such that a flammable gas (e.g., LPG) could be involved in a potential release, then such interconnected and/or separate vessels would be considered part of the covered process;

  1. Requisite activities are conducted which define a covered process including storage, on-site movement and handling; and

  2. None of the PSM exemptions apply, including the retail facilities exemption [29 CFR 1910.119(a)(2)(i)]. The products (LPG 20 pound bottles/cylinders) from this process are not sold to end users (as per your January 19, 2000 teleconference with a member of my staff). Rather the products are sold via a "wide area distribution" primarily to large retail distributors/stores such as home improvement centers, hardware stores, convenience stores, etc. These retail distributors/stores in turn sell the LPG bottles to consumers/end users. Therefore, the PSM retail exemption does not apply.

Please note that Section 18 of the OSH Act encourages States to assume responsibility for their own occupational safety and health programs under a plan approved and closely monitored by Federal OSHA. The North Carolina Department of Labor is operating such a plan and is responsible for the enforcement of its own occupational safety and health standards and the investigation of workplace complaints throughout the State. All of North Carolina's job safety and health standards, including interpretations, are identical to or at least as effective as the comparable Federal OSHA.

In addition, North Carolina offers free on-site consultation services to those employers who request guidance on compliance with occupational safety and health standards. For information regarding either the consultation services or information concerning the North Carolina program, please contact the State directly at the following address:

[Bureau of Consultative Services

NC Department of Labor—OSHA Division

4 West Edenton Street

Raleigh, North Carolina 27601-1092

Phone: (919) 807-2905

FAX: (919) 807-2902

Website: http://www.nclabor.com ]

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850].

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace