Back to Federal guidance

Skid steers with forks under powered industrial truck rules

Summary A landscape association asked if earthmoving vehicles with removable forks count as powered industrial trucks. OSHA said an earthmoving skid steer remains outside that rule when designed and used as such, while a vertical-mast model designed as a forklift is covered. How often the forks are used does not decide coverage.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-03-07
Date issued
March 7, 2000
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 7, 2000

Ms. Michele Corbin

Pennsylvania Landscape & Nursery Association

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Corbin:

Thank you for your February 4, 2000 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) [Directorate of Enforcement Programs (DEP)]. Your letter has been referred to the [Office of General Industry Enforcement (GIE)] for answers to your questions regarding operator training for powered industrial trucks. Your specific questions have been restated below for clarity.

Question 1. If a vehicle that is intended primarily for earth moving utilizes removable forks, would the vehicle fall under the Powered Industrial Truck Regulations?

Response. The preamble to the Final Rule, found on page 66255 of Federal Register Vol. 63, No. 230, clearly states that equipment that was designed to move earth but has been modified to accept forks is not covered be the final rule. Therefore, if your vehicle is designed as earth moving equipment, it would not be considered a powered industrial truck within the scope of §1910.178.

Question 2. Would a skid steer be considered an earth moving vehicle?

Response. A skid steer loader designed, manufactured, and used in accordance with Society of Automotive Engineers (SAE) J1057 would be not be considered a powered industrial truck under §1910.178. However, vertical mast skid steer loaders are designed as powered industrial trucks meeting ANSI B56.6 Rough Terrain Forklift Trucks. These skid steers would be considered powered industrial trucks under §1910.178.

Question 3. Is there a percentage of time that the removable forks must be used on the vehicle to qualify for the Powered Industrial Truck Regulations?

Response. As stated above, the design of the vehicle is the determining factor, rather than the time of use aspect.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of General Industry Enforcement] at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace