Back to Federal guidance

Safety bonuses tied to reported accident counts

Summary A worker asked whether a bonus could be cut when managers thought too many accidents were reported. OSHA said its then-current rules did not prohibit that bonus arrangement, but employers had to keep an accurate injury and illness log. OSHA labels the response archival, so its discussion of former rules is historical.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-03-02
Date issued
March 2, 2000
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it discusses former Form 200 requirements.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it discusses former Form 200 requirements. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

March 2, 2000

Mr. David S. Groleau

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Groleau:

Thank you for your May 14, 1999 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs. You indicate that your employer has a safety incentive program which ties the amount of bonuses to the number of recordable accidents in a quarter. You ask whether any OSHA regulations prohibit employers from reducing bonuses "as a consequence of reporting what managers consider to be an excessive number of accidents." We appreciate the opportunity to provide you with clarification on this matter and apologize for the delay in our response.

OSHA does not have regulations prohibiting employers from reducing bonuses based on the number of accidents reported. Employers are, however, required by regulation to record and maintain an accurate log and summary (OSHA Form 200) of all recordable injuries and illnesses. (See 29 CFR 1904.2) Failure to include all recordable injuries and illnesses could result in the issuance of a citation and the assessment of a penalty.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Compliance Assistance at 202-693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace