Back to Federal guidance

Retention of powered industrial truck inspection records

Summary A plant engineer asked how long forklift examination records must be kept. OSHA said the rule requires examination before service and correction of unsafe defects, but does not require written inspection records. If an employer keeps them, the retention period is at its discretion under that rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-02-07-0
Date issued
February 7, 2000
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 7, 2000

Mr. Timothy J. Rubush

Plant Engineering Supervisor

3M

Plant Engineering Services

Industrial Vehicle Service Center

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Rubush:

Thank you for your January 10, 2000 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs. You have questions regarding the Powered Industrial Truck Standard, 29 CFR 1910.178. We appreciate the opportunity to provide you with clarification on this matter.

You specifically have a question regarding 29 CFR 1910.178(q)(7). It requires that powered industrial trucks be examined at least daily prior to being placed in service. The standard does not require documentation of a powered industrial truck examination. Therefore, it would be at the employer's discretion to determine the duration of powered industrial truck examination record retention. The employer must not place a powered industrial truck in service if the examination shows any condition which adversely affects the safety of the vehicle. Defects found during an examination must be immediately reported and corrected.

Thank you for you interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the [Office of General Industry Enforcement at 202-693-1850].

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace