Back to Federal guidance

Computer display radiation and OSHA standards

Summary An office worker asked about potential health effects from low-frequency emissions from computer displays. OSHA said it had no standard addressing those emissions and that its ionizing-radiation rule did not cover the described display use. It stated that no conclusive evidence then showed those low levels posed a health risk to operators.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2000-01-19
Date issued
January 19, 2000
Status
Active
OSHA marked the letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 19, 2000

Ms. Darlene Dreamer

Quality Administrative Assistant

c/o Voss Industries, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Dreamer:

Thank you for your December 10, 1999, letter addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You requested information regarding the potential health effects of very low radiation emission from computers.

Computers, also referred to as video display terminals (VDTs), emit a radio frequency and an extremely low-frequency electromagnetic field, however there is no conclusive evidence that these low levels of radiation emitted from VDTs pose a health risk to VDT operators. OSHA does not currently have a standard relating to extra-low or very-low frequency emission of radiation. As you may know, the only OSHA health-related standard that currently addresses radiation is the Ionizing Radiation Standard, 29 CFR 1910.1096. It includes protection from such radiation sources as x-rays, gamma rays, and other high speed atomic particles, which would not apply to your personal work environment. We have enclosed a copy of OSHA Publication No. 3092, Working Safely with Video Display Terminals for your review. [The enclosure is not reproduced on OSHA’s page.]

If you wish to explore this topic further, you may contact OSHA's Technical Data Center at (202) 693-2350. Another resource that you may find useful is the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH). Their toll-free phone number is 1-800-35-NIOSH (1-800-356-4674). They publish a booklet similar to ours, NIOSH Publications on Video Display Terminals.

We hope that this information is useful to you. Thank you for your interest in worker safety and health. If you have any further questions, please contact the [Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

[Directorate of Enforcement Programs]

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace