Back to Federal guidance

Medical treatment choices and injury-recording incentives

Summary A physician asked whether a prior OSHA recordkeeping letter endorsed giving nonprescription drugs above recommended doses to avoid a recordable case. OSHA said it did not endorse treatment outside FDA recommendations or prescribing over-the-counter drugs to change a recording outcome. OSHA labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-12-10-0
Date issued
December 10, 1999
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it discusses former recordkeeping criteria.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it discusses former recordkeeping criteria. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

December 10, 1999

Michael Patellos, MD MPH

Corporate Medical Director

Methodist Occupational Health Centers, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Dr. Patellos:

Thank you for your letter dated December 2, 1999, requesting clarification of an issue regarding the OSHA occupational injury and illness recordkeeping requirements.

In your letter you cite a September 2, 1997 letter from Mr. Bob Whitmore to the Central Plains Clinic of Sioux Falls, SD which discusses the recordkeeping requirements in relation to the use of prescription and over-the-counter medications. You further state that this letter has been presented to physicians in the context of deciding what treatment an injured employee should receive. I want to make it clear, and in no uncertain terms, that the OSHA recordkeeping requirements should not be regarded as acceptance or recommendation of a medical practice by OSHA. Furthermore OSHA objects to situations where the recordability of an injury or illness would enter into the decision making process of the proper treatment of an injured employee.

When OSHA issues a letter of interpretation, in most cases we are responding to a certain set of facts presented by a person requesting interpretation. As can be seen from the September 2, 1997 letter, we were specifically asked by the Central Plains Clinic to evaluate scenarios involving the use of OTC medications beyond the FDA recommended dose. When making interpretations of the injury and illness recordkeeping requirements, we rely upon 29 CFR Part 1904 and the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses. It is clear from page 43 of the Recordkeeping Guidelines that use of nonprescription medication does not make an injury recordable. Our answer to the Central Plains Clinic was made solely in this context. It was not an acceptance or recommendation of the practice.

In response to your specific questions:

Q1. Does OSHA find it acceptable, recommend or encourage physicians to prescribe medications outside the FDA's recommendations?

A1. No. OSHA does not find it acceptable, recommend or encourage physicians to prescribe medications outside the FDA's recommendations.

Q2. Does OSHA find it acceptable, recommend or encourage the use of over-the-counter (OTC) medications to be written in prescription doses to avoid making an injury a recordable?

A2. No. OSHA does not find it acceptable, recommend or encourage the use of over-the-counter (OTC) medications to be written in prescription doses to avoid making an injury a recordable.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact the Division of Recordkeeping Requirements on (202) 693-1702.

Sincerely,

Cheryle A. Greenaugh

Director

Directorate of Information Technology

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace