Back to Federal guidance

Guarding packaging and pelletizing machine pinch points

Summary A manufacturer asked whether machinery sold without guards in the United States could expose workers to pinch points. OSHA said its machine-guarding rule requires the employer using the equipment to provide effective safeguards, even if the machine arrived without them. Employers may choose suitable guard designs for the hazard and task.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-12-08
Date issued
December 8, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 8, 1999

Mr. Paul Budesheim, General Manager

Smartscan, Incorporated

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Budesheim:

Thank you for your August 30, 1999 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Regional Administrator in Chicago, Illinois. Your letter has been referred to the Directorate of Compliance Programs for an answer to your questions. You have questions regarding OSHA's "opinion" on the need to guard pinch points and moving parts on packaging and pelletizing machines that may cause bodily injury to affected employees. In your letter you point out an apparent safeguarding disparity between machines which are manufactured and sold in Europe and those for sale in the United States. You also highlighted several OSHA regulations and/or consensus standards which may be applicable in this situation.

We agree with you, that OSHA standards require guarding of pinch points and moving parts on packaging and pelletizing machines that may cause bodily injury to affected employees. The OSHA standard, 29 CFR 1910.212(a)(1), General requirements for all machines, states: "one or more methods of machine guarding shall be provided to protect the operator and other employees in the machine area from hazards such as those created by point-of-operations, ingoing nip-points, rotating parts, flying parts, flying chips and sparks. Examples of machine guarding are barrier guards, two-handed tripping devices, and electronic safety devices."

Your letter indicates that machines destined for Europe, have safeguarding on the in-feed and out-feed conveyor access points, while ones sold in the United States have no safeguarding or severely inaccurate safeguarding. OSHA standards do, in fact, require the same stringent guarding on packaging and pelletizing machines as the European community. In the United States, however, machines such as packaging and pelletizing machines are sometimes sold either with or without safeguards. Under current OSHA regulations, it is the responsibility of the employer who uses the machines to ensure that packaging and pelletizing machines and all other machines comply with the general machine guarding requirements in §1910.212(a)(1). If a machine is sold without guards, the employer who purchases the equipment must provide adequate guarding to comply with applicable OSHA standards, (e.g. 1910.212).

The employer has multiple safeguarding options to most effectively guard a machine, while maintaining its efficient operation. For example, an employer may choose to use light curtains instead of barrier guarding, or a unique design of barrier guarding to suit a particular operating area, machine, or task. Under 1910.212, the employer can determine the type of safeguarding that is needed to effectively protect the employees from machine hazards while maintaining the efficient operation of their equipment and processes.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope this provides the clarification you were seeking. As this letter demonstrates, OSHA's re-examination of an issue may result in the clarification or correction of previously stated enforcement guidance. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Compliance Assistance at (202)-693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace