Back to Federal guidance

Height of fixed industrial stair railings

Summary An employer asked which of two OSHA provisions controlled the height of fixed industrial stair railings. OSHA said the fixed-stair rule referred to the separate stair-railing specification, so a railing 30 to 34 inches high met the provisions cited in the letter. OSHA labels the letter archival, and it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-11-09-1
Date issued
November 9, 1999
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it cites former stairway provisions.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it cites former stairway provisions. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

November 9, 1999

Mr. Steve Bonura
CONDEA Vista Company
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Bonura:

Thank you for your September 10, 1999 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). You have asked OSHA to resolve an apparent conflict between two of OSHA's standards, and to clearly define which standard should apply to your situation. The conflict in question concerns railings on stairways and involves 29 CFR §1910.23 (guarding floor and wall openings and holes), and §1910.24 (fixed industrial stairs).

OSHA's standard §1910.24 addresses Fixed industrial stairs. Subsection (h) addresses railings and hand railings as follows:

§1910.24(h) Standard railings shall be provided on the open sides of all exposed stairways and stair platforms. Handrails shall be provided on at least one side of closed stairways preferably on the right side descending. Stair railings and handrails shall be installed in accordance with the provisions of §1910.23.

OSHA's standard §1910.23 addresses Guarding floor and wall openings and holes, and subsection (e) addresses railings, toe boards, and cover specifications. Although subsection (e)(1) addresses standard railings, it is subsection (e)(2) that addresses stair railings as follows:

§1910.23(e)(2) A stair railing shall be of construction similar to a standard railing but the vertical height shall be not more than 34 inches nor less than 30 inches from upper surface of top rail to surface of tread in line with face of riser at forward edge of tread.

There is no conflict between §1910.24 and §1910.23 with regard to height of stair handrails, because §1910.24 refers back to §1910.23, stating that stair railings are to be installed in accordance with §1910.23. That part of §1910.23 that addresses stair railings is subsection (e)(2) and not (e)(1). Therefore, if your stair railings are 30-34" as specified in §1910.23(e)(2), you are in compliance with §1910.24.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace