Back to Federal guidance

Bloodborne exposure follow-up at a host hospital

Summary A clinic asked who must provide postexposure care when its physicians encounter blood while working at a host hospital. OSHA said the clinic, as employer, must ensure follow-up at no cost to the employee and could be cited if it fails. The clinic must obtain the healthcare professional’s written opinion and give it to the employee within 15 working days.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-10-29-0
Date issued
October 29, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 29, 1999

Mr. Bruce Cunha, RN, MS, COHN-s
Director of Employee Health and Safety
Marshfield Clinic
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Cunha:

We apologize for the delay in our response to your letter of June 23, 1999 which was forwarded to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Office of Health Compliance Assistance (OHCA) by the Chicago Regional Office. You requested a clarification regarding the standard 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens."

The bloodborne pathogen standard requires that an employer provide the vaccination series and post exposure follow-up procedures to an employee in the event of an exposure. You asked for an interpretation of "who is responsible for the follow-up when an employee of one facility has a blood exposure in another facility." As described in your scenario, the physicians are the employees, the Clinic is the employer and the Hospital is a host employer. The employer, in this case the Clinic, would be responsible for providing follow-up procedures at no cost to the employee.

Contractual agreements between the employees and the host employer, such as you have described, are not part of OSHA's jurisdiction. OSHA's requirement simply states that it is the employer's (the Clinic's) duty to ensure that follow-up procedures are accomplished. The employer (the Clinic) would be subject to citation if follow-up procedures were not provided.

You also asked if the Hospital, who will do all the testing, acting as a healthcare professional, must abide by §1910.1030(f)(5) and provide the Clinic with the information as described in paragraph (f)(5). As stated in the standard, the employer (the Clinic) must obtain a written opinion from the healthcare professional (the Hospital) and provide it to the employee within 15 working days. The employer (the Clinic) is allowed access specifically to the healthcare professional's written opinion in order to comply with this paragraph of the standard.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please feel free to contact the Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190, should you require further assistance.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace