Back to Federal guidance

Bloodborne pathogens rule for daycare first aid

Summary An insurer asked whether OSHA’s bloodborne pathogens rule applied to daycare staff trained to give first aid to children. OSHA said first-aid education alone does not trigger the rule, but staff required to provide first aid as part of their jobs are covered. In the scenario presented, the daycare therefore had to provide the rule’s exposure plan, protective equipment, vaccination offer, follow-up and training.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-10-21
Date issued
October 21, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 21, 1999

Mr. Neil B. Zebert
Risk Management
Body-Borneman Insurance
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Zebert:

This is in response to your letter of August 9, 1999 addressed to Mr. Kevin Landkrohn of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was forwarded to OSHA's Office of Health Compliance Assistance. You requested an interpretation on 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," as it applies to employees of a daycare center.

Training for the sake of providing education to employees in first aid does not invoke the standard. The bloodborne pathogens standard is invoked when employees are trained and expected to provide medical assistance to their coworkers. The standard does not apply, however, only to employees who administer medical assistance to other employees of an organization. In the scenario presented in your letter, as mandated by the state Department of Health, the staff of the daycare center are required to render first aid to children in their care as part of their job duties. Therefore, the daycare center staff are covered by the bloodborne pathogens standard.

Thus, for employees engaged in a daycare who are required to render first aid as part of their job duties, all elements of the bloodborne pathogens standard apply. The employer must implement and maintain an exposure control plan; provide personal protective equipment at no cost to the employee; make the hepatitis B vaccine available to the employees; ensure immediate medical evaluation and follow up after an exposure incident; ensure all employees receive initial and annual training on the hazards associated with blood and OPIM and protective measures to be taken to minimize the risk occupational exposure; maintain training and medical records for each employee; and ensure compliance with all paragraphs of the bloodborne pathogens standard.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If you require further assistance or clarification, please do not hesitate to call the Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace