Back to Federal guidance

Rotating solvent labels on one machine

Summary A consultant asked whether one machine using four similar solvents could carry permanent hazard warnings and removable labels identifying the solvent in use. OSHA said the proposed system appeared to meet the hazard communication rule because it identified the chemical, gave appropriate warnings and named the responsible party. The removable labels also described solvent-specific effects such as carcinogenicity.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-10-20-0
Date issued
October 20, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 20, 1999

James M. Kuszaj, Ph.D.
[Recipient address omitted]

Dear Dr. Kuszaj:

We are in receipt of your letter of March 22, 1999 regarding labeling provisions under the Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. You described a labeling system used by your client and asked if this system meets the requirements of the HCS. This letter follows up on a phone conversation you had with a member of my staff. Please excuse this delay in providing these written comments.

The labeling system you described is designed for four different solvents with similar hazards. These solvents are used rotationally in one piece of equipment. You have proposed to label the equipment permanently with the manufacturer's name and the products' appropriate hazard warnings, including target organ effects. The solvent identity would be adhered to the equipment using stick-on labels. Differences in health effects that the solvents present (such as carcinogenicity) would be printed on the stick-on label.

The labeling requirements of the HCS include the identity of the hazardous chemical(s); appropriate hazard warnings; and the name and address of the chemical manufacturer, importer, or other responsible party. The labeling system you have proposed appears to meet these requirements.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If you require further information, you may contact the Office of Health Compliance Assistance at 202-693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace