Back to Federal guidance

Waist straps in full-body fall-arrest harnesses

Summary A safety equipment association asked whether OSHA’s definition of a body harness requires a waistbelt. OSHA said the cited construction and powered-platform rules neither require nor forbid a waist or chest strap, as long as the harness distributes fall-arrest forces properly. The letter also cites the 1,800-pound maximum arresting force for these systems.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-09-23-1
Date issued
September 23, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 23, 1999

Janice C. Bradley
Technical Director
The Safety Equipment Association
[Recipient address omitted]

Re: 1926.500(b); 1926.502(d)(16); 1910.66

Dear Ms. Bradley:

This is in response to your letter dated April 1, 1999 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You ask if a "body harness," as that term is used in both 29 CFR 1926.500(b) (subpart M, Safety Standards for Fall Protection in the Construction Industry), and §1910.66 (subpart F, Powered Platforms, Manlifts, and Vehicle-Mounted Work Platforms), requires the use of waistbelts.

Both standards define the term body harness to mean "straps which may be secured about the employee in a manner that will distribute the fall arrest forces over at least the thighs, pelvis, waist, chest and shoulders with means for attaching it to other components of a personal fall arrest system" (29 CFR 1926.500(b); §1910.66, Appendix C, section I (b)).

The definition does not require nor does it exclude the use of a waist or chest strap as part of a full body harness, as long as the harness properly distributes the fall arrest forces. Both standards require that the maximum arresting forces on the worker, when using a body harness as part of a personal fall arrest system, be limited to 1,800 pounds (8 kN) (§1926.502(d)(16); §1910.66, Appendix C, section I (d)(1)(ii)).

If you require any further assistance, please do not hesitate to contact us again by writing to: OSHA- Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Compliance Assistance, Room N3468, 200 Constitution Ave., NW, Washington, D.C. 20210.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace