Back to Federal guidance

Training log-skidder operators

Summary A pulpwood association asked whether log skidders must follow OSHA’s powered-industrial-truck operator training rule. OSHA said tree-felling operations are governed by the logging standard, whose machine-training provision applies to skidders. Logging employers therefore need to comply with that provision, though the truck-training rule may offer useful ideas.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-08-30
Date issued
August 30, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 30, 1999

Mr. Richard Lewis
APA President
American Pulpwood Association, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Lewis:

Thank you for your June 29, 1999 letter to Mr. Charles N. Jeffress, Assistant Secretary, Occupational Safety and Health Administration (OSHA), regarding the Powered Industrial Truck Operator Training, Final Rule, December 1, 1998. You request clarification of the types of forestry-related equipment covered by OSHA standard 29 CFR 1910.178(l). Your request was forwarded to the Directorate of Compliance Programs for response. We appreciate the opportunity to provide you with clarification on this matter.

You indicate that the American Pulpwood Association was informed that the State of Pennsylvania has interpreted this new OSHA standard to include log skidders. Log skidders drag or skid logs and pulpwood from tree felling sites in the forest to landing areas along roads.

Question: Do the Powered Industrial Truck Operator Training requirements (1910.178(l)) apply to operators of log skidders?

Response: In tree felling operations, OSHA's logging standard, 1910.266 would be applicable. This standard is intended to deal with workplace hazards that are unique to logging operations. It contains employee training requirements for forestry-related machines such as log skidders at 1910.266(i)(3)(ii). A logging employer must therefore comply only with the requirements at 1910.266(i)(3)(ii), but such employers may find it useful to consult the general standard for industrial truck operator training for additional guidance when developing training programs.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please contact the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace