Back to Federal guidance

Portable breathing-air compressor monitoring

Summary A military safety officer asked whether portable compressors supplying respirator air require samples to prove Grade D air quality. OSHA said the cited compressor provisions do not apply to portable ambient-air movers or free-air pumps. Employers must place them where they draw clean air and measure carbon monoxide whenever a unit moves to a new location, keeping it at or below 10 ppm.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-08-13-0
Date issued
August 13, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 13, 1999

Major Ellen England
IERA/RSHI
[Recipient address omitted]

Dear Major England:

Thank you for your June 3, 1999 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). You have a question regarding portable breathing air compressors that are used to supply breathing air to a respirator. You specifically ask if an employer is required to collect samples of the breathing air generated from a portable breathing air compressor, or an electric compressor, to ensure that the compressed breathing air meets at least the requirements for Grade D breathing air.

No, the provisions in paragraph (i) in 29 CFR 1910.134, Respiratory Protection, do not apply to portable breathing air compressors (sometimes referred to as ambient air movers or free air pumps). The main concern with a portable breathing air compressor is the proper placement of the compressor. The employer must choose a location where the compressor will draw only clean breathing air from the surrounding environment. Furthermore, the standard requires employers to ensure that carbon monoxide levels in the breathing air do not exceed 10 ppm. With regard to portable breathing air compressors, the employer must measure carbon monoxide levels each time the compressor is moved to a new location.

Thank you for your interest in occupational safety and health. For your information, the original standard, 29 CFR 1910.134, OSHA Instruction CPL 2-0.120, and other materials are available on OSHA's Internet website, http://www.osha.gov. We hope this information is helpful. If you have any further questions, please feel free to call OSHA's Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace