Back to Federal guidance

Radiation dose readings outside protective aprons

Summary A nuclear cardiology group asked whether a weighted formula could combine radiation badge readings from under an apron and at the neck. OSHA said that approach did not conform to its ionizing-radiation standard. Because the neck is part of the whole body, OSHA said the whole-body dose must be reported as the highest dose measured in any whole-body region.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-08-04-0
Date issued
August 4, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 4, 1999

Charles H. Rose (MA,MSPH,D(ABSNM))
Executive Director
American Association for Nuclear Cardiology, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Rose:

This is in response to your January 19, 1999 letter regarding the measurement of employee exposures to ionizing radiation. We apologize for the delay in our reply.

You report that some organizations have proposed and implemented a new method of monitoring the occupational radiation exposure of individuals who wear a protective apron. You state that these individuals may be monitored, for example, as follows:

One monitoring device is worn under the protective apron and a second one is worn outside the protective apron at the neck. An effective dose equivalent for external radiation is determined by multiplying the reading of the device located at the waist under the protective apron by 1.5 and adding this value to 0.04 of the reading of the device located at the neck.

You state that, "The American Association for Nuclear Cardiology (AANC) strongly opposes this "new" method of calculating occupational exposure." The AANC requests that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) state its position on this issue.

The "new" method of determining occupational exposure to external radiation does not conform with OSHA's standard for ionizing radiation, 29 CFR 1910.1096. As indicated by Table G-18 within 29 CFR 1910.1096(b)(1), OSHA considers the components of the whole body to be the head and trunk, the active blood-forming organs, the lenses of the eyes, and the gonads. The head and trunk includes the neck, thus the neck is part of the whole body. According to 29 CFR 1910.1096(a)(5), a dose to the whole body is the quantity of ionizing radiation absorbed, per unit mass, by any portion of the whole body. Therefore, the actual reading of the monitoring device that is positioned at the individual's neck indicates the whole body dose received by the individual. In point of fact, the whole body dose must be reported as the highest dose received by any region of the whole body.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Subsequent rulemaking could also affect such guidance. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact OSHA's Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace