Back to Federal guidance

Using video alone for construction safety training

Summary A safety trainer asked whether employers could rely entirely on videos for construction safety training. OSHA said the instruction must be effective for the workers’ language, education and actual hazards. Some tasks may require site-specific or hands-on teaching, and employers must take reasonable steps to check understanding even though the general rule does not expressly require formal tests.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-08-03-0
Date issued
August 3, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 3, 1999

Mr. Chip Macdonald
President
Best Safety
[Recipient address omitted]

Re: Sole use of video tapes to meet OSHA training requirements

Dear Mr. Macdonald:

This is in response to your letter dated March 3, 1999. You ask whether an employer may rely entirely on training videos to comply with the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) training requirements in 29 CFR 1926.21. You point out that training solely through standardized videos is not interactive, hands-on, or site-specific, and that it does not include testing.

Section 1926.21(b)(2)-(6) requires employers engaged in construction to instruct their employees in the recognition and avoidance of unsafe conditions, the applicable regulations, and with respect to several specific hazards and practices necessary to deal with them safely. In addition, there are other, more specific construction standards that also have training requirements (for example, 1910.178, Powered Industrial Trucks, which is applicable to construction through 1926.602(d), (enacted December 1, 1998), and 29 CFR 1926 Subpart L, scaffolds).

The instruction that employers must provide under §1926.21 must be tailored to the employees' language and level of education, the hazards its employees will encounter, and convey the required information. In short, we consider this standard to require effective training. While it does not expressly require training that is interactive and hands-on, it is often more difficult to provide effective training that lacks these elements. In some cases it would be extremely difficult, if not impossible, to provide effective training in the absence of site-specific instruction, especially with respect to hazards such as confined spaces. Hands-on training may also be essential at times, especially when training on hazards associated with equipment. This provision does not expressly require formal testing, but we consider the standard to require employers to take reasonable steps to ascertain if the employees understand what they have been taught.

Where more specifically applicable training standards apply, such as for Powered Industrial Trucks, employers are required to meet those training requirements, most of which are more detailed than §1926.21.

If you have any additional questions, please write to: the Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Compliance Assistance, 200 Constitution Avenue, N.W., N3476, Washington, D.C. 20210.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace