Back to Federal guidance

Recording lacerations closed with skin adhesive

Summary An employer asked whether topical skin adhesive used on a workplace cut was a wound covering or medical treatment for former OSHA 200 logs. OSHA said it was a wound closure, like sutures or adhesive strips, and thus medical treatment that made a work-related laceration recordable under the rules then in force. OSHA labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-07-21-0
Date issued
July 21, 1999
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it cites former OSHA 200 recordkeeping rules.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy; it cites former OSHA 200 recordkeeping rules. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

July 21, 1999

Robert Bower
Medcor Medical Administrator
American NTN Bearing Mfg. Corp
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Bower:

Thank you for your letter dated February 11, 1999 requesting clarification of the OSHA injury and illness recordkeeping requirements for injury cases which result in the use of a topical skin adhesive for the treatment of lacerations. You ask if this would be considered a wound closure or a wound covering for OSHA recordkeeping purposes. I will respond by citing the regulations from 29 CFR Part 1904, and the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses (Guidelines), by page and Q&A number(s), whenever possible.

In 1971, OSHA issued regulation 29 CFR Part 1904--Recording and Reporting Occupational Injuries and Illnesses, which states that occupational injuries involving medical treatment must be recorded on the OSHA No. 200­­Log and Summary of Occupational Injuries and Illnesses. In 1986, OSHA published the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses to provide employers with supplemental instructions to the recordkeeping forms. On Pages 42-43 of the Guidelines, OSHA provides guidance for distinguishing between medical treatment and first aid.

"The following are generally considered medical treatment. Work-related injuries for which this type of treatment was provided or should have been provided are almost always recordable:...

    • Application of SUTURES (stitches)
    • Application of BUTTERFLY ADHESIVE DRESSING(S) or STERI STRIP(S) in lieu of sutures....

The following are generally considered first aid treatment (e.g., one-time treatment and subsequent observation of minor injuries) and should not be recorded if the work-related injury does not involve loss of consciousness, restriction of work or motion, or transfer to another job:

    • Application of BANDAGES(S) during any visit to medical personnel."

The concept that underlies the medical treatment vs. first aid distinction made between these types of treatments centers around the distinction between wound closures and wound coverings. Sutures (stitches), Steri Strips (TM), staples, butterfly adhesive dressings, etc. are all classified as wound closures to align the edges of wounds and to promote healing, while bandages (Band-Aids (TM), gauze pads, etc.) are wound coverings to prevent the invasion of bacteria and infection to an open wound. Any use of a wound closure is considered medical treatment for OSHA recordkeeping purposes, while the use of a wound covering is deemed to be first aid treatment.

This topical skin adhesive is used to close wounds such as lacerations. Therefore, use of this adhesive would be considered medical treatment for OSHA injury and illness recordkeeping purposes. A work-related laceration that is treated with the topical skin adhesive would have to be recorded on the OSHA Log 200.

I hope you find this information useful. If you have any further questions or comments, please contact the Division of Recordkeeping Requirements, at Area Code: (202) 693-1702.

Sincerely,

Cheryle A. Greenaugh
Director, Directorate of Information Technology

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace