Back to Federal guidance

Hepatitis B vaccination travel cost and time

Summary A firefighters’ union asked who pays for travel to hepatitis B vaccination and whether the time counts as work. OSHA said employers must cover travel costs and offer the procedure at a reasonable time and place during normally scheduled hours; it described vaccination and travel time as on duty. It noted that the New York state plan would resolve the affiliates’ state-plan dispute.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-07-07
Date issued
July 7, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 7, 1999

Alfred K. Whitehead
General President
International Association of Fire Fighters
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Whitehead:

Thank you for your April 14, 1999 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). We apologize for our delay in responding to your important questions. We hope that this letter will serve as a useful resource in addressing the concerns of your affiliates regarding the employer's obligation in the Hepatitis B vaccination process.

The issue regarding employee vaccinations for bloodborne pathogens is clearly documented in 29 CFR 1910.1030, Bloodborne Pathogens, and its current directive, OSHA Instruction [CPL 2-2.69, Enforcement Procedures for the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens]. Your questions are outlined below, followed by OSHA's interpretation.

  1. Must the employer either provide or pay for transportation to and from the site where the Hepatitis B vaccination will be administered?

According to the standard, "the employer shall ensure that all medical evaluations and procedures including the hepatitis B vaccine and vaccination series and post-exposure evaluation and follow-up, including prophylaxis, are: (A) Made available at no cost to the employee; (B) Made available to the employee at a reasonable time and place." Employees may incur "no out of pocket expense" for the vaccine and vaccination series. While transportation may not need to be provided by the employer, its cost must be covered by the employer.

  1. Are all activities associated with obtaining a Hepatitis B vaccination, in fact, work functions and, consequently, is all time associated with receipt of the vaccination work time?

The current directive specifically states in Section (f)(1)(ii)(B) that, "The term 'reasonable time and place' requires the medical procedures and evaluations to be convenient to the employee. They shall be offered during normally scheduled work hours. If participation requires travel away from the worksite, the employer must bear the cost." Plainly, this would mean that when receiving the vaccine or commuting to have it administered, employees must be considered "on-duty."

You mention that this issue of compliance is being debated between your affiliates in New York State. We must inform you that since New York is an OSHA state plan state, this is something that needs to be resolved within the jurisdiction of that state plan. The state plan covers state and local employees and must institute and enforce employee safety standards that are at least as effective as those at the national level. If you have not already done so, you may reach the New York State Plan at:

New York Department of Labor
John E. Sweeney, Commissioner
W. Averell Harriman State Office
Building 12, Room 500
Albany, NY 12240
(518) 457-2741

Thank you for your interest in employee safety and health. We hope that you find this information useful. Please be aware that both the current standard and its directive are available for your perusal on the world wide web at http://www.osha.gov

. If you have any further questions or concerns, please feel free to contact OSHA's [Office of Health Enforcement] at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected 10/29/02]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace