Back to Federal guidance

Asbestos training for on-site air-sampling consultants

Summary A consultant asked which asbestos training an on-site abatement monitor needs. OSHA said a consultant whose only management service is airborne asbestos sampling needs the general-industry asbestos training in 29 CFR 1910.1001(j)(7). It also pointed out that a designated competent person must supervise exposure monitoring at construction sites with Class I or II asbestos work.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-07-01-1
Date issued
July 1, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 1, 1999

Richard L. Frey
Project Scientist
Professional Service Industries, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Frey:

This is in response to your letter of February 24, 1999 concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) standards for asbestos. You request clarification of the training that the standards require to be provided for an on-site asbestos consultant providing on-site abatement monitoring services. We apologize for the delay in our response.

If the only management service provided by the on-site asbestos consultant is sampling of airborne asbestos at asbestos abatement projects, then the consultant would need training as specified in the General Industry Asbestos standard at 29 CFR 1910.1001(j)(7). Please note that according to 29 CFR 1926.1101(o)(3)(i) of the construction industry asbestos standard, on all worksites where employees are engaged in Class I or II asbestos work, a competent person designated in accordance with 29 CFR 1926.1101(e)(6) must supervise the employee exposure monitoring, and ensure that it is conducted as required by 29 CFR 1926.1101(f).

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact OSHA's Office of Health Compliance Assistance at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace