Back to Federal guidance

Storing propane and ether cylinders with flammables

Summary A consultant asked whether small propane and ether cylinders could be kept inside flammable-material storage cabinets with other flammables. OSHA said the incorporated Compressed Gas Association pamphlet prohibited storing cylinders near highly flammable substances, so that arrangement did not comply with the cited rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-04-19
Date issued
April 19, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 19, 1999

Catherine Sigmon, Ph.D.
Radian International
[Recipient address omitted]

Dear Dr. Sigmon:

This letter is in response to your November 19, 1998 request for clarification on the storage of small propane and ether gas cylinders with flammable materials. We apologize for the delay in our response.

In your letter, you stated that "small propane gas cylinders (approximately 3-in. in diameter by 10-in. high) and small gas cylinders of ether ... are sometimes stored with flammable materials inside flammable materials storage cabinets." You indicated that your understanding was that this type of storage was not allowed, based on the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) standard, 29 CFR 1910.101(b) incorporating the Compressed Gas Association (CGA) Pamphlet P-1.

Regarding the storage of cylinders, the CGA pamphlet states, "do not store cylinders near highly flammable substances such as oil, gasoline, or waste." Similarly, regarding the storage of flammable gases, the pamphlet states "do not store cylinders near highly flammable solvents, combustible waste material and similar substances." Therefore, since the CGA pamphlet is incorporated by reference into OSHA's standard, your interpretation regarding the storage of propane and ether gas cylinders with other flammables is correct. That is, storing these cylinders with other flammables inside flammable materials' storage cabinets would not be in compliance with OSHA's regulations.

Thank you for the opportunity to provide you with this clarification. If you need further assistance, please do not hesitate to contact Alcmene Haloftis in the Office of General Industry Compliance Assistance at 202-693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace