Back to Federal guidance

Social Security numbers in asbestos exposure records

Summary A consultant asked whether the Privacy Act conflicted with an asbestos rule requiring employee Social Security numbers in exposure records. OSHA said the federal privacy provision did not remove the employer's recordkeeping duty and described limits on access to complete records. The page notes a 2024 correction; the answer applies to the cited rule and facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-04-16
Date issued
April 16, 1999
Status
Active
OSHA's page notes a December 6, 2024 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 16, 1999

Mr. Shawn T. Christon
Schauer & Associates, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Christon:

This is in response to your letter of July 8, 1998, inquiring as to whether 29 CFR 1926.1101(n)(2)(ii)(F) in the Construction Industry Asbestos standard promulgated by the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) conflicts with the Privacy Act, 5 U.S.C. 552a (1994), (hereinafter "the Privacy Act"). We apologize for the long delay in our response to you. After careful consideration, OSHA believes that there is no conflict. Employers must continue to use Social Security numbers pursuant to 29 CFR 1926.1101(n)(2)(ii)(F).

According to 29 CFR 1926.1101(n)(2)(ii)(F), employers who do asbestos-related work must keep records "of all measurements taken to monitor employee exposure to asbestos." In relevant part, these records are to include the Social Security numbers of those employees whose exposures are represented therein.

Your concern relates to Public Law No. 93-579, 7.5 U.S.C. 552a (Note). This section, which was originally part of the Privacy Act, but was not codified, provides, in relevant part, that "[i]t shall be unlawful for any Federal, State or local government agency to deny to any individual any right, benefit, or privilege provided by law because of such individual's refusal to disclose his Social Security account number."

In order to be protected by this statutory section, an individual must meet the following conditions: first, the individual must have refused to disclose his Social Security number, and, second, a government agency must deny a "right, benefit or privilege provided by law" as a result of that refusal. There is no "right, benefit, or privilege" at issue here. Rather, employers are under a legal obligation to include employee Social Security numbers as part of their employee asbestos exposure record keeping procedures.

OSHA has an important reason for requiring the Social Security numbers: many employees have identical or similar names; identifying employees solely by name makes it difficult to determine to which employee a particular records pertains. The present system avoids this problem because Social Security numbers are unique to the individual.

OSHA does not intend for its rules to endanger employee privacy and, although we have stated that the Privacy Act does not apply, employers are required to grant full access to the complete exposure records to only the following individuals or entities: employees and their designated representatives, the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), and OSHA. If the employer provides other parties access to the exposure records, the Social Security numbers may be expunged from the records prior to allowing access. Therefore, the unaltered records are not "public" records; the risk is avoided that employee Social Security numbers will be revealed to the "public."

I hope this answers your questions regarding the Privacy Act and the use of Social Security numbers as required by 29 CFR 1926.1101(n)(2)(ii)(F). We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions, please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace