Toilet access in temporary labor camps
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
February 25, 1999
Mr. Rick R. Narezo
Migrant Housing Coordinator
Florida Department of Health
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Narezo:
Thank you for your telephone call and letter requesting an interpretation of 29 CFR 1910.142(d)(2) regarding the intent of the accessibility of toilet facilities in temporary labor camps.
The 1910.142(d)(2) is strictly an accessibility issue, not a sleeping room privacy issue. The standard did not want bedroom doors subject to being closed, blocked, or locked to prevent or restrict access to the toilet facilities. In the example illustrated in the telephone conversation, a mobile home living room or portion of it being used for sleeping purposes is not a violation of the standard; the fact that someone may have to walk through the living room to get to the bathroom is not, in and of itself, a violation of 1910.142(d)(2).
If you have further questions on this letter, please contact Helen Rogers of my staff (202) 693-1850.
Sincerely,
Richard Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace