Back to Federal guidance

Disposing of exposure and medical records when a practice closes

Summary A retiring physician asked what to do with employee OSHA records when no one took over the practice. OSHA said the cited rule required transfer to NIOSH or written notice at least three months before disposal for records covered by the long retention rule. The answer depends on the content of the records.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-02-17-0
Date issued
February 17, 1999
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 17, 1999

Dr. Jeff R. Moore, M.D.
[Recipient address omitted]

Dear Dr. Moore:

This is in response to your letter dated December 31, 1998, addressed to Mr. Joseph DuBois, Director of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Office of Statistics, in which you asked about the proper means of attending to your employee's OSHA records upon your retirement from clinical practice. Thank you for your inquiry. Your request is outlined below, followed by OSHA's interpretation.

"I have retired from the practice of medicine and no one has assumed my practice. I have a very small amount of OSHA records regarding my employees. Please advise how I might dispose of the records."

The Code for Federal Regulations, 29 CFR 1910.1020, Access to Employee Exposure and Medical Records outlines the correct process of managing employee records. According to that regulation, whenever an employer either is ceasing to do business and there is no successor employer to receive and maintain the records, or intends to dispose of any records required to be preserved for at least thirty (30) years, the employer shall do one of two things. An employer must transfer the records to the Director of the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) or they must notify the Director of NIOSH in writing of the impending disposal of records at least three (3) months prior to the disposal of the records. Depending on the content of the OSHA records, you may wish to share the information in them with the specific employee to whom they belong before transfer or disposal.

Your employee records can be sent directly to:

Ms. Joyce Salg
NIOSH - Cincinnati Office
4676 Columbia Parkway
Cincinnati, OH 45211

We hope this information is useful to you, and if you need further assistance regarding this matter, please, call Ms. Joyce Salg at (513) 841-4209, Monday through Friday, 7:00 a.m. to 3:30 p.m, Eastern Standard Time. Information is also available on NIOSH's Internet webpage site, address located at: www.cdc.gov/niosh.

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace