Back to Federal guidance

Sprinkler-system maintenance citation policy

Summary A regional office asked whether failure to maintain a sprinkler system was a violation if no OSHA standard required the system. OSHA said generally no, absent a new hazard, but welding or cutting in an area equipped with an inoperable sprinkler system violated the specific rule it cited. OSHA labels the memo archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1999-01-14
Date issued
January 14, 1999
Status
Archived by the agency
OSHA labels this memorandum an archive document that may no longer represent OSHA policy; it describes a citation policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this memorandum an archive document that may no longer represent OSHA policy; it describes a citation policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

January 14, 1999

MEMORANDUM FOR: RUTH MCCULLY, Regional Administrator

FROM: Richard E. Fairfax, Director, Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Citation Policy Regarding Automatic Sprinkler Systems.

This is in response to your memorandum of October 15, regarding OSHA's citation policy for maintaining sprinkler systems. Specifically, you requested a clarification as to whether it would be an employer's obligation to maintain an automatic sprinkler system, in situations where the sprinkler system at issue is not actually required by a particular OSHA standard.

Please note that the lack of maintenance on a sprinkler system which is not required by an OSHA standard would not constitute a violation, except if the system poses a new hazard.

With regard to your specific example regarding §1910.252(a)(2)(vi)(B), this standard prohibits the performance of welding and cutting in an area equipped with an inoperable sprinkler system. Therefore, the standard implies that welding and cutting should be performed in areas with properly functioning sprinkler systems. The lack of an operable sprinkler system, in this case, would constitute a violation. On the other hand, if an operation did not require the presence of a properly functioning sprinkler system according to a particular standard, the existence of an impaired sprinkler system would not constitute a violation.

Thank you for your inquiry. If you need further assistance, please contact Alcmene Haloftis of my staff at 202-693-1850.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace