Back to Federal guidance

Ethylene oxide emergency alerts near sterilizers

Summary A medical products firm asked whether ethylene oxide sensors were required by sterilizers and storage areas. OSHA said the rule requires a prompt way to alert and evacuate affected workers, but generally allows effective methods other than fixed sensors. Sensors would be required only if they were the sole effective means in the circumstances.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-12-11
Date issued
December 11, 1998
Status
Active
OSHA's page notes a December 6, 2024 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 11, 1998

Mr. Darrel Giraud
Florida Area Manager
Kem Medical Products Corp.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Giraud:

This is in response to your letter of September 1, addressed to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Compliance Programs. In your letter you requested clarification as to whether 29 CFR 1910.1047(h)(2) of the Ethylene Oxide Standard promulgated by OSHA requires that an ethylene oxide alarm system with sensors be located in front of an ethylene oxide sterilizer, in the sterilizer maintenance room, and in all areas where the employer stores tanks or cartridges of ethylene oxide.

Title 29 CFR 1910.1047(h)(2) states:

> "Alerting employees." Where there is the possibility of employee exposure to EtO due to an emergency, means shall be developed to alert potentially affected employees of such occurrences promptly. Affected employees shall be immediately evacuated from the area in the event that an emergency occurs.

Note that the provision does not specify that an ethylene oxide alarm system with sensors must be used for alerting employees about an exposure hazard posed by an ethylene oxide emergency. It simply requires that a means be used that alerts them promptly. As stated in the preamble to the ethylene oxide standard, the performance language of 29 CFR 1910.1047(h)(2) gives employers the flexibility to choose any effective method of alerting employees, including communications systems, voice communication, or a bell or other alarm. (See Federal Register / Vol. 49, No. 122 / June 22, 1984, page 25783.)

The only situation that could require the use of an ethylene oxide alarm system with sensors would be one where it were established that this was the only means of promptly alerting employees about an ethylene oxide emergency.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions, you may contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-1860].

Sincerely,

Richard E. Fairfax
Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace