Back to Federal guidance

Pipeline jurisdiction over LNG process safety

Summary A consultant asked whether DOT pipeline regulation prevented OSHA from enforcing process safety management at LNG transmission and distribution facilities. OSHA said it was precluded for the fire and explosion working conditions regulated by DOT, while processing operations and employers outside those DOT requirements could still be covered. OSHA labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-12-09
Date issued
December 9, 1998
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."

December 9, 1998

Mr. Richard Runyon
Senior Executive Consultant
SCIENTECH, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Runyon:

This is response to your letter of March 31, 1998 requesting interpretation of OSHA's standard 29 CFR 1910.119, Process Safety Management of Highly Hazardous Chemicals; Explosives and Blasting Agents (PSM). Specifically, your inquiry was related to PSM coverage of liquefied natural gas (LNG) facilities. Your inquiry follows:

Question: Is OSHA precluded from enforcing the PSM standard at LNG facilities used in the transportation of LNG by pipeline which are subject to pipeline safety laws (49 U.S.C. 60101 et seq.) and Parts 192 and 193 of 49 CFR Chapter I and enforced by the Department of Transportation (DOT), Office of Pipeline Safety (OPS)?

Response: As you noted, OSHA previously issued a letter of interpretation related to natural gas distribution and transmission facilities (enclosed) on October 30, 1992 from Dorothy L. Strunk, Acting Assistant Secretary to Michael Baly, III. This interpretation stated, "OSHA has concluded that current OPS regulations address the hazards of fire and explosion in the gas distribution and transmission process. Accordingly, OSHA has determined that the agency is precluded from enforcing the PSM rule over the working conditions associated with those hazards."

Additionally, DOT standards at 49 CFR Part 193, which cover LNG facilities used in the transportation of gas, define LNG to include natural gas which has been liquefied. 49 CFR Part 192 also covers pipeline facilities and the transportation of gas and defines gas to include natural gas. Consequently, OSHA's previous interpretation on natural gas distribution and transmission facilities would include LNG distribution and transmission facilities which are under the jurisdiction of the OPS. As with the natural gas distribution and transmission processes, OSHA has determined that current OPS regulations address the hazards of fire and explosion in the LNG distribution and transmission processes. Therefore, OSHA is precluded from enforcing the PSM standard over working conditions associated with those hazards.

As with the previous interpretation on natural gas, this interpretation on LNG only addresses the applicability of the PSM standard to the LNG transmission and distribution processes; it does not address the applicability of OSHA standards other than PSM, or the applicability of OSHA requirements to operations other than those described above. In other words, natural gas and LNG processing facilities are subject to OSHA coverage, notwithstanding this interpretation. Additionally, employers not subject to particular OPS requirements remain fully subject to OSHA requirements including the PSM standard.

If you have any questions please contact Mike Marshall of my staff at 202-219-8118 ext. 12.

Sincerely,

Richard Fairfax, Director

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace