Back to Federal guidance

Covering a shallow concrete elevator pit

Summary A construction adviser asked what fall protection applied to an open four-foot-deep elevator pit. OSHA said it was a hole under the standard and, although the six-foot fall rule did not apply, workers needed a cover or a guardrail to prevent stepping or tripping into it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-11-17
Date issued
November 17, 1998
Status
Active
OSHA's page notes an October 18, 2004 correction.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 17, 1998

Mr. Ivan Russell, President
Occupational Safety & Health Advisors, Inc.
[Recipient address omitted]

RE: 1926.500(b), 1926.501(b)(4)(ii)

Dear Mr. Russell:

This is in response to your September 4 and October 12 faxed letters to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You asked for clarification of the fall protection requirements when working in the vicinity of an open concrete elevator pit, which measures 6' by 8' and 4-feet deep. You further describe its location as "an open area of a construction site."

The fall protection standard, at 29 CFR §1926.500(b), defines a hole as "a gap or void 2 inches...or more in its least dimension, in a floor, roof, or other walking/working surface." The standard has two requirements with respect to holes. First, §1926.501(b)(4)(i) requires that employees be protected from falling through holes more than 6 feet by fall arrest systems, guardrails or covers. So, if a hole is more than 6 feet deep, one of these protection systems must be used.

Second, §1926.501(b)(4)(ii) requires that employees be protected from tripping or stepping into holes by placing covers over them. This provision does not specify a minimum depth for the requirement to apply.

The first issue is whether the pit is a "hole." The pit that you describe is located in and surrounded by a floor, roof or other walking/working surface of a significantly larger dimension than the pit. This pit would be considered a hole under the standard. Since the fall distance is less than 6 feet, the applicable requirement is 1926.501(b)(4)(ii), which requires a cover to protect against the tripping/stepping into hazard. Alternatively, a guardrail could be used to prevent employee exposure to the tripping/stepping into hazard.

[If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.]

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

[Corrected 10/18/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace