Back to Federal guidance

Protective footwear and payment in longshoring

Summary A maritime employers' association asked how OSHA's longshoring footwear rules compared with an industry safety code, who decides where shoes are required, and who pays. OSHA said the employer decides when protective footwear is needed and described its then-current position on ordinary safety shoes. OSHA marks the letter as archived and cautions it may no longer reflect policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-11-03
Date issued
November 3, 1998
Status
Archived by the agency
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this letter an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 3, 1998

Mr. John Pavelko
Vice President, Training and Accident Prevention
Pacific Maritime Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Pavelko:

The purpose of this letter is to respond to your letter of March 24, 1998 which we received by a facsimile message from Mr. Mark McDonald on July 28, 1998, regarding safety shoes in the longshoring industry. We have enclosed copies of the OSHA regulations which apply to your industry (29 CFR Part 1917.94 and 29 CFR 1918.104).

In response to your three specific questions, we offer the following responses:

  1. Question - Does Rule 650 of the Pacific Coast Marine Safety Code meet OSHA regulations?

We have reviewed Rule 650 of the Pacific Coast Marine Safety Code and determined that the OSHA regulations pertaining to foot protection are more specific and require a higher degree of safety. Rule 650 states that "appropriate foot protection shall be worn to protect against falling, crushing or penetration actions" but does not specify what is meant by appropriate. The OSHA regulations are more specific as they require that the protective footwear must comply with American National Standards Institute, ANSI Z-41-1991, American National Standard for Personal Protection - Protective Footwear. We have attached a copy of ANSI Z-41-1991 for your review.

  1. Question - Who determines when safety shoes are required?

The employer is responsible for determining when and where safety shoes must be worn.

  1. Question - Who pays for safety shoes?

OSHA does not require employers to pay for ordinary safety shoes if they may be worn away from the worksite. The question of payment for such safety shoes may be left to labor-management negotiations.

We appreciate your continued interest in occupational safety and health.

Sincerely,

Richard Fairfax
Acting Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace