Decontaminating an SCBA's second-stage regulator
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
[November 2, 1998]
Richard Graham
Mine Safety Appliances Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Graham:
This is in reply to your letter, dated October 21, 1998, concerning SCBAs designed so that the exhalation valve is part of the mask mounted second stage regulator. You state that this SCBA does not have an inhalation or exhalation valve in the facepiece. Thus, the regulator is also contaminated by the wearer as evidenced by the presence of moisture inside the regulator when the unit is doffed.
You questioned whether the second stage regulator needs to be decontaminated in addition to the actual facepiece when the respirator is used for emergency use. The regulator would need to be cleaned and decontaminated as required by 29 CFR 1910.134(h)(1)(iii). Please note that the standard would require that such respirators meet all other requirements as detailed in the standard, e.g., NIOSH approval, air quality, etc.
Please contact this office if we may be of further assistance.
Sincerely,
KENNETH W. GERECKE
Assistant Regional Administrator
[Corrected 10/20/06]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace