Back to Federal guidance

Representative methylene chloride exposure sampling across sites

Summary A business group asked whether sampling employees at one manufacturing site could represent workers in the same jobs at other sites. OSHA said no under the methylene chloride rule, because representative samples must be taken in the area where the affected employees work.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1998-10-13-3
Date issued
October 13, 1998
Status
Active
OSHA's posted letter notes a correction on December 6, 2024.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 13, 1998
Mr. Frank A. White
Vice President
Organization Resources Counselors, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. White:
This is in response to your letter of July 8, 1997, addressed to former Acting Assistant Secretary Gregory Watchman, concerning the "representative sampling" provisions of the Methylene Chloride Standard, 29 CFR 1910.1052. Our response is delayed because we misplaced your letter. Please accept our apology.
You inquired as to whether it is permissible for an employer with similar manufacturing work sites to perform representative employee exposure sampling for a job classification at one site and apply the results to the exposures of employees with the same job classifications performing the same duties at the other sites.
Such application of employee exposure results does not conform with 29 CFR 1910.1052(d)(1)(ii)(A) or (B) because it entails using the exposure results for an employee in one work area to represent the exposures of employees in other work areas. Title 29 CFR 1910.1052(d)(1)(ii)(A) and (B) both indicate that one of the conditions in order for an air sample to be representative of an employee's exposure is that the sample must be taken in the area where the employee works.
We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you have further questions you may contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Richard E. Fairfax
Acting Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace